Deze Aptel richtingszoeker was sinds 1980 in gebruik aan boord van het Belgisch zeiljacht Navassa in de grenswateren van Frankrijk, Engeland, België en Nederland. ||
Aptel Marine Digital direction Finder, typisch voorbeeld van draagbare radiorichtingszoeker. Het principe dateert van voor de Tweede Wereldoorlog en maakt gebruik van een aantal vaste radiostations aan land, meestal op bekende punten, en maakt gebruik van het ontstaan van een nul in de radio-ontvangst als men de antenne haaks op de zender richt. Deze Aptel richtingszoeker liet toe door middel van een cijferklavier de frequentie van de bakens in te stellen en door het draaien van het toestel naar de betreffende zender werd een nul in de ontvangst visueel op de meter en auditief in een koptelefoon bekomen. Het kompas kon geblokkeerd worden in de richting van de nul-ontvangst en door een aantal peilingen op kaart te bregen werd een approximatieve positie bekomen.
Door het verkrijgbaar worden van betere navigatiesystemen werden de meeste bakens buiten dienst gesteld. Op deze Aptel vindt men nog klevers waarop enkele bakens langsheen de Belgische kust vermeld worden: 325.5 KOK was het vliegveld van Koksijde, 296.5 NP-ZB waren de haveningangen van Nieuwpoort en Zeebrugge, op 305.7 vond men o.m. in sequentie FS (Falls lichtschip), WH (Westhinder lichtschip), OE (Oostende Havenhoofd), DK (Duinkerke Havenhoofd) en andere. Op 287.3 vond men o.m. GR (Goeree lichtplatform), CM (Cromer lichtschip), NR (Noordhinder lichtschip). Op 30.1 vond men de vuurtoren van North Foreland en op 310.3 vond men o.m. AL (Cap d'Alprech), GN (Cap Gris-Nez), DU (Dungeness).