Chanoeka, ook wel het Lichtfeest genoemd, is een van de jaarlijks terugkerende joodse feesten.
Chanoeka is een Hebreeuws woord dat ‘inwijding’ betekent. Het feest herinnert aan de herinwijding van de Tweede Tempel in 164 v. Chr. door Juda de Makkabeeër, en het wonder van de olie die 8 dagen bleef branden. Het feest vindt elk jaar plaats in december, zowel in huiselijke kring als op publieke plaatsen: de achtarmige Chanoekakandelaar wordt geplaatst en elke avond, gedurende 8 dagen, wordt een extra kaars aangestoken tot ze allemaal branden.
Tijdens de publieke plechtigheden wordt door de rabbijn een gebed gezongen, de kaarsen van de Chanoekakandelaar worden aangestoken, er wordt gedanst om de vreugde te uiten, oliebollen worden uitgedeeld. Deze lekkernij, in olie gefrituurde deegbollen gevuld met pudding of met confituur, verwijst naar de wonderbaarlijke olie in de tempel.
Op 22 december 2014 vond naar aanleiding van de MAS expo 'Heilige Plaatsen' een Chanoekaviering plaats in de grote inkomhal van het MAS: het was de zevende dag van het Chanoekafeest. Zeven kaarsen van de reuze Chanoekakandelaar werden door de Antwerpse rabbijn Shabtai Slavaticki aangestoken tijdens het zingen van een gebed, daarna vond een vreugdedans plaats en werden de oliebollen uitgedeeld. De korte plechtigheid werd bijgewoond door honderden joodse en niet-joodse kijklustigen.