Henry Maneles (HM) stelt zichzelf voor en schetst kort de historiek van zijn ouders/zichzelf: het verhaal van de grootouders en de 1ste bakkerij in Antwerpen: zijstraat Provinciestraat, jaren 1920. De overgrootvader die uit Polen naar Antwerpen komt en hoe zijn grootvader/bakker jong sterft en dat zijn grootmoeder hertrouwt en de invloed daarvan op de bakkerij. De geboorte van HM's vader in Oostenrijk, hoe hij naar Palestina trekt en zijn vrouw in Antwerpen, na/door de bevrijding, ontmoet en trouwt. De vlucht van HM's moeder (Golda Kleinblatt) tijdens WOII, het overlijden van haar eerste man in de kampen waardoor ze dus oorlogsweduwe wordt, de heropening van de bakkerij na de oorlog en het huwelijk met de vader van HM (Kurt Maneles).
Joods cliënteel/joodse buurt beginjaren: de bakkerij bevond zich in de beginjaren in de joodse buurt (die nu verschoven is naar de overkant van de spoorweg, de synagogen gevolgd). De bakkerij is gebleven want (economisch) omslachtig om te verhuizen. Joods cliënteel vooral orthodox want bakkerij staat onder rabbinaal toezicht (Machsike Hadas). Ook niet-joods cliënteel: 50%. Ook moslimcliënteel want koosjer is voor moslims ook halal.
Specifiek producten gelinkt aan joodse feesten: gevlochten brood of challe/sabbat; ongedesemd brood/Pasen; honingkoeken/Nieuwjaar; Hamansoren-koeken/Poerim; kaaskoeken en –taart/Sjavoe'ot of Wekenfeest.Joodse spijswetten: geen melk met vlees. Daarom parve-producten: zonder boter/lactose. Producten die anderen niet hebben: broodsoorten bv. kummelzaad, zuurdesem.
HM legt uit hoe bakkerij Kleinblatt omgaat met de spijswetten: bijzondere producten (parve), gescheiden messen, wasmachines, oven aansteken door orthodoxe jood, offer van deel deeg, eieren breken en controleren op bloed.
Rabbinaal toezicht: Antwerpenaren weten het, buitenlanders vragen ernaar. Certificaat hangt in de winkel.
Concurrentie van andere joodse/koosjere bakkers bestaat, maar vooral de niet koosjere supermarkten die zeer goedkoop brood aanbieden, zijn zware concurrenten, vooral bij mensen die niet geven om koosjer. Maar wel trouw cliënteel omdat Kleinblatt al zo lang bestaat. Minder levering aan joodse zaken wegens terugval van de diamant.
Wel levering aan Hoffy’s, het enige overblijvende joodse restaurant.
Typische Kleinblatt-producten die niet echt joods zijn (maar in Antwerpen getypeerd als joods): kaastaart en kaaskoeken, bosbessenkoeken.
De jongere generatie: neef is nu zaakvoerder. Nicht en kinderen kiezen voorlopig voor iets anders.
Het interview werd afgenomen in de bakkerij, Provinciestraat 206, 2018 Antwerpen op 23 juni 2015.