De Bwa die verspreid wonen in Mali en Burkina Faso maken plankmaskers 'nwantantay' uit één stuk hout en die zijn beschilderd met rode, witte en zwarte geometrische patronen. De motieven combineren zowel gestileerde trekken van mensen en dieren. Op de top is een maansikkel weergegeven.
Nwantantay maskers belichamen natuur- en vooroudergeesten die het leven van de mensen kunnen beïnvloeden en ook beschermen. Ze verschijnen op marktdagen en treden ook op ter gelegenheid van begrafenis-, initatie- en oogstrituelen. Op de begrafenis van belangrijke personen begeleiden ze de zielen van de overledenen om de overtocht te helpen maken naar de andere wereld van geesten en voorouders. Tijdens de overgangsrituelen van jonge mannen en vrouwen begeleiden ze hen naar de volwassenheid. Bij een optreden kijkt de danser van het masker door de geopende mond.
De betekenis van de motieven kan op verschillende manieren worden gelezen en is verschillend van clan tot clan en is ook afhankelijk van de behaalde inwijdingsgraad. Zo kan de oranje haakvorm worden gelezen als een snavel of als een mannelijk geslachtsorgaan. De ronde ogen verwijzen naar de uil, de zigzaglijnen naar de voorouderlijke paden en de X-vorm naar de Bwa-scarificaties.
Dit plankmasker is afkomstig uit het dorp Boni in de zuidelijke Bwa-regio. Het is de belichaming van een watergeest die sterk gestileerd is vormgegeven. De geometrische motieven en de verschillende onderdelen van het masker hebben een symbolische betekenis die tijdens de initiatie van de mannen en vrouwen wordt aangeleerd.